5-kilometrowy bieg wpływa na metabolizm

5-kilometrowy bieg wpływa na metabolizm


Szwedzcy naukowcy zadali sobie pytanie, co się dzieje z procesami metabolicznymi w organizmie podczas 5-kilometrowego biegu.

Do udziału w badaniu zaprosili 5 biegaczek i 12 biegaczy w wieku 25.7 +/- 5.2 lat o indeksie BMI 22.5 +/-2.3 kg. Nie byli to biegacze z elity. Pokonanie 5 km we własnym, maksymalnym tempie zabrało im średnio nieco ponad 25 minut.

Dane do badania były zbierane przez 2 dni. Jednego dnia uczestnicy biegli 5 km mając za sobą przynajmniej 10 godzin postu. Kolejnego dnia nie biegali, normalnie jedząc posiłki. Naukowcy zaś pobierali im próbki krwi przed biegiem, po biegu oraz przed i po każdym posiłku.Monitorowali również pracę serca.

Okazało się, że już 5 km wystarczy, by wywołać stres metaboliczny i poruszyć poziom insuliny. Porównując wskaźniki z dnia biegowego i pobiegowego, zauważono wyższy poziom insuliny i kortyzolu oraz niższą insulinowrażliwość w dniu z 5-kilometrowym biegiem.

Analizując różnicę ogólną pomiędzy dniami, poziom glukozy i wskaźnik przemiany materii nie wykazał znaczących różnic. Jednak próbki krwi z tej samej godziny jednego i drugiego dnia różniły się wzrostem poziomu w dniu biegowym.

Ciekawy proces zachodził również w odniesieniu do troponiny. To białko obecne w mięśniach, służy często do zdiagnozowania zawału. Po biegu pojawiło się we krwi uczestników badania i w kilku przypadkach przyjęło wysoki poziom. Jednocześnie EKG nie wykazało żadnych nieprawidłowości w funkcjonowaniu serca. Stężenie tego białka nie było najwyższe tuż po biegu, ale dopiero 4 godziny później. Ta informacja jest stosunkowo nowa i może mieć wpływ na odczytywanie badań kardiologicznych u biegaczy.

IB

źródło


Polecamy również:


Podziel się: