Bieganie wpływa na jakość naszych kości. Inne sporty...


Opublikowane w wt., 26/04/2016 - 08:39

O zbawiennym wpływie biegania na nasz organizm wiadomo od dawna. Regularne treningi dodają energii, wzmacniają odporność, odchudzają, poprawiają pracę serca i płuc oraz działają antydepresyjnie. Teraz do tej do tej długiej listy zalet można dopisać kolejną. Okazuje się, że bieganie pozytywnie wpływa też, na jakość naszych kości.

Do takich wniosków doszli hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu Camilo José Cela w Madrycie. Na podstawie gruntownej obserwacji stwierdzili oni, że bieganie - szczególnie na długich dystansach takich jak maraton – hamuje starzenie się tkanki kostnej. Co ciekawe, ich zdaniem inne sporty takie jak pływanie, czy łyżwiarstwo, gdzie obciążenia na nogi są mniejsze nie przynoszą podobnych rezultatów.

To odkrycie jest szczególnie ważne dla osób starszych, cierpiących np. na osteoporozę. Ta dolegliwość charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na ich złamanie.

Do tej pory uważało się, że jakość kości poszczególnych osób, ich gęstość jest uzależniona od takich czynników jak płeć, wiek, pochodzenie, dieta. Teraz okazało się, że również aktywność fizyczna, w tym jej rodzaj, ma duże znaczenie.

Hiszpańscy naukowcy stwierdzili to na podstawie pewnego eksperymentu. Zaangażowali oni do niego 122 maratończyków i 81 biegaczy startujących na dystansie półmaratonu i 10 km. Zawodnicy byli badani przed i po zakończeniu rywalizacji.

Po zakończeniu badań okazało się, że gęstość kości, a co za tym idzie, to na ile są mocne, było uzależnione od tego, jaki dystans pokonywali biegacze. I tak najlepsze wyniki osiągali maratończycy, nieco słabsze zawodnicy startujący na średnich dystansach, a najsłabsze ci, co nie podejmowali żadnej aktywności. – Na razie nie wiemy, dlaczego biegi długodystansowe w ten sposób wpływają na kości – powiedziała Beatriz Lara, główna autorka testów, zapowiadając jedynie, że prace badawcze będą kontynuowane.

MGEL

źródło: European Journal of Applied Physiology

graf. wikimedia


Polecamy również:


Podziel się: