Czerwone mięso szkodzi nerkom


Opublikowane w pon., 25/07/2016 - 11:35

Według danych Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób Dializowanych, w Polsce ponad 4 mln osób cierpi na przewlekłą chorobę nerek. Część z chorych w ogóle nie zdaje sobie sprawy z choroby i umiera z powodu powikłań powodowanych problemami z tym narzadem.

Przewlekłej chorobie nerek oraz schyłkowej niewydolności nerek były poświęcone wieloletnie badania na grupie 63 257 Chińczyków zamieszkujących Singapur. Naukowcy szukali związków między dietą a tymi schorzeniami. Dane monitorowali w latach 90. i ponownie po ponad 15 latach. Uczestnicy badania mieli od 45 do 74 lat.

Okazało się, że istnieje silny związek między spożywaniem czerwonego mięsa a chorobami nerek i nie jest to związek pozytywny. W badanej grupie głównym źródłem czerwonego mięsa była wieprzowina, a osoby, które zjadały jej najwięcej były o 40 proc. bardziej zagrożone wystąpieniem u nich schyłkowej niewydolności nerek. To poważna choroba, która kończy się przeszczepem nerki, dlatego warto wiedzieć, że negatywnego wpływu na nerki nie wykazało jedzenie ryb, owoców morza, kurczaka, jajek i nabiału. Wszystkie te produkty mogą stanowić alternatywne w stosunku do czerwonego mięsa, źródło białka. Warzywa i soja mają nawet działanie ochronne.

Na szczęście dietą można spowolnić rozwój najpoważniejszych problemów z nerkami. Ograniczenie czerwonego mięsa i zastąpienie przynajmniej jednej jego porcji białkiem z innego źródła, obniża ryzyko zachorowania nawet o 62 proc.

IB

źródło


Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce