Gotowanie jest i zdrowsze i tańsze

Gotowanie jest i zdrowsze i tańsze


Zdrowa dieta kojarzy się z nadmiernymi wydatkami, z kolei częste jedzenie posiłków typu fast food przypisane jest osobom o niższych dochodach i niższym wykształceniu. Tymczasem badania przeprowadzone w Waszyngtonie obalają obydwie te tezy.

Badania przeprowadził jeden z czołowych amerykańskich profesorów zajmujących się problemem otyłości, urodzony w Warszawie, Adam Drewnowski. Jego zespół przeanalizował jadłospisy 437 dorosłych osób, oceniając zawartość tygodniowego menu w oparciu o Indeks Zdrowego Odżywiania (The Healthy Eating Index – HEI) i dzieląc jedzenie na te, przegotowane w domu i te zjedzone na mieście lub kupione na wynos.

HEI mierzy zgodność diety z amerykańskimi rekomendacjami i przyznaje punkty za obecność warzyw, owoców, nabiału, pełnego ziarna itd. Słabością zebranych danych był fakt, że zostały oparte na pamięci uczestników badania, którzy spisali wszystko, co jedli w ciąg tygodnia.

Wnioski z analizy danych są takie, że gotowanie w domu nie zależy od dochodu i wykształcenia. Częściej w domu gotowały większe rodziny z dziećmi i osoby bezrobotne. Na drodze do przygotowywania domowych posiłków stał deficyt czasu.

Natomiast domowa dieta była zdecydowanie zdrowsza od tego, co można zamówić poza domem. Dieta osób gotujących trzy razy w tygodniu uzyskuje indeks HEI na poziomie 65. Jeśli gotują sześć razy w tygodniu, to HEI wynosi już 75.

Co ciekawe, domowe jedzenie, które oznacza mniej cukru, mniej kalorii i tłuszczu, nie jest droższe od fast foodu, a nawet gotowanie, obniża poziom ogólnych wydatków na żywność w gospodarstwie domowym.

Jeśli więc planujecie na wiosnę jeść zdrowo, to warto zacząć od gotowania domowych posiłków.

IB

źródło


Polecamy również:


Podziel się: