Jajka (nie tylko wielkanocne) dla zdrowia!

 

Jajka (nie tylko wielkanocne) dla zdrowia!


Opublikowane w sob., 04/04/2015 - 19:29

Wielkanoc kojarzy się z jajkami. Na twardo, farbowane, faszerowane, święcone, w żurku i sałatce. Zwykle trochę się ich obawiamy ze względu na cholesterol, tymczasem naukowcy z Finlandii uważają, że jedzenie jajek może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie.

W tym badaniu wzięło udział 2 332 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. Dane były zbierane przez 20 lat. W tym czasie u 432 uczestników badania rozwinęła się cukrzyca typu 2 i to właśnie to schorzenie najbardziej zainteresowało naukowców. Ten rodzaj cukrzycy ma związek ze stylem życia i dietą. Uważa się, że to, co jemy odgrywa kluczową rolę w wystąpieniu ryzyka wielu chorób. W przypadku tego badania szukano znaczenia jajek w diecie.

Okazało się, że mężczyźni, którzy jedzą 4 jajka w tygodniu aż o 37% obniżyli u siebie ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, w porównaniu z uczestnikami badania, którzy jedli jedno jajko w tygodniu. Różnica była widoczna, nawet gdy wzięto pod uwagę inne czynniki np. aktywność fizyczną, jedzenie owoców i warzyw oraz BMI.

Jajka obniżają poziom glukozy we krwi. Nie jest jednak tak, że im więcej, tym lepiej. O ile jedzenie 4 jajek w tygodniu miało istotny wpływ na wyniki badań, to powyżej tej ilości nie zanotowano już dodatkowych korzyści.

A co z cholesterolem? Autorzy badania twierdzą, że nie powinno się skupiać nad wpływem pojedynczych składników takich jak cholesterol na zdrowie. Wpływ poszczególnych substancji jest znacznie trudniejszy do zaobserwowania niż całych produktów.

IB

źródło

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce