"Żywienie młodego sportowca"


Autor: Dr Justyna Mizera, Dr Krzysztof Mizera

Wydawnictwo: Galaktyka

Rok wydania: 2019

Obecnie coraz młodsze dzieci zaczynają swą przygodę ze sportem. Wiele klubów piłkarskich prowadzi szkółki dla dzieci w wieku nawet 4 lat. Młode osoby trenują dużo intensywniej, a do tego mają kilka godzin zajęć wychowania fizycznego w szkole, nierzadko jeszcze bawią się z rówieśnikami. Często daje to kilkanaście godzin wysiłku na tydzień.

Zdają oni sobie sprawę, że przy coraz częstszych i intensywniejszych treningach niezwykle ważne jest, aby zawodnik szybko się regenerował i miał energię na każdy trening.

Dane wskazują, że 70–80% młodych sportowców kończy swoją karierę, zanim osiągnie wiek seniorski, a jedną z głównych przyczyn są kontuzje, które eliminują utalentowanych i rokujących sportowców. Nie każdy wie, że najlepszą i najłatwiej dostępną metodą odzyskania sprawności fizycznej i równowagi psychicznej jest właściwe odżywianie się, bo to dzięki niemu organizm może regenerować się od środka, już na poziomie komórkowym.

Książka zawiera najważniejsze informacje dotyczące właściwego bilansowania diety (węglowodany, białka, tłuszcze i mikroskładniki) oraz nawadniania organizmu młodego sportowca. Porusza częsty wśród dzieci i młodzieży problem nadwagi i otyłości, a także zwraca uwagę na rolę, jaką odgrywa odporność organizmu w skutecznym trenowaniu, rozwoju fizycznym i psychicznym oraz w procesie nauki.