[GOTUJ Z NAMI] Domowy chleb orkiszowy. Pożywny, pyszny, bez zbędnych dodatków

 

[GOTUJ Z NAMI] Domowy chleb orkiszowy. Pożywny, pyszny, bez zbędnych dodatków


Opublikowane w śr., 06/03/2019 - 00:51

Perfekcyjny, zdrowy, pyszny, pożywny, chrupiący, szybki, łatwy w wykonaniu i po prostu idealny domowy chleb to nie lada wyzwanie. Zakasałam rękawy i postanowiłam opatentować własną recepturę na najlepszy chleb orkiszowy z dodatkiem superfoods.

Mój wypiek to mąka razowa orkiszowa z dodatkiem lnu, nasion chia, oleju kokosowego, syropu klonowego i nasion słonecznika. Jest to chleb na drożdżach suszonych, które są bardzo proste w użyciu i mało wymagające, a nie na zakwasie, który bywa trudny do “wyhodowania”.

Praktycznie wystarczy tylko wymieszać składniki, bez przygotowywania zaczynu, odczekać aż chleb urośnie i upiec. Kanapki z takim domowym chlebem to „niebo w gębie”!

Oto przepis na 2 chleby. Serdecznie polecam jeden zamrozić na później, a drugi zjeść dopóki jest świeży.

Składniki na 2 bochenki (forma 25 x 11 cm):

1 kg mąki orkiszowej
60 g mielonego lnu
60 g nasion chia
15 g drożdży instant (2 saszetki)
2 łyżeczki soli
90 g oleju kokosowego
60 g syropu z agawy lub klonowego
1 litr wody
200 g nasion słonecznika


 

WYKONANIE

Wszystkie suche składniki: mąkę, len, nasiona chia, drożdże oraz sól wsyp do dużej plastikowej miski i dokładnie wymieszać. Do osobnej miski wlej olej kokosowy i zalej go wrzącą wodą. Poczekaj, aż olej się rozpuści, a woda lekko przestudzi i będzie bardzo ciepła, lecz nie gorąca. Zbyt gorąca woda zabije drożdże i chleb nie urośnie. Wlej wodę oraz olej kokosowy do suchych składników,  wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, najlepiej dłonią.

Dodaj syrop z agawy lub klonowy. Ciasto będzie bardzo klejące, na tym etapie właśnie taka powinna być jego konsystencja, dlatego jeśli będzie zbyt suche, dodaj odrobinę więcej letniej wody. Nie należy dodawać więcej mąki!

Do wyrobionego ciasta dodaj nasiona słonecznika i dokładnie wymieszaj.

Wysmaruj olejem kokosowym formy do chleba (25 x 11 cm) i wysyp otrębami. Ciasto na
chleb równo rozprowadź w obu formach i wygładź, następnie przykryj kuchennym ręcznikiem.

Odstaw w ciepłe miejsce, tak by chleb wyrósł. Czekaj 1,5-2 godziny. Jeśli Twój piec ma opcję garowania ciasta – 40 C, nada się idealnie. Gdy chleb wyrośnie, piecz go przez 1 godzinę (chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika).

Czas i temperatura pieczenia:

20 minut w temperaturze 225 C,

kolejne 20 minut w temperaturze 190 C,

a ostatnie 20 minut również w temperaturze 190 C, ale należy „uwolnić” chleb z formy i piec "nagie" bochenki, bez foremek, by dobrze się dopiekły i były chrupiące. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź, czy wetknięta wykałaczka jest sucha.

Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia na kratce kuchennej.

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 

 


Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce