[GOTUJ Z NAMI] Niebanalna wege sałatka. Zaskakuje nie tylko smakiem...


Opublikowane w czw., 14/03/2019 - 23:51

Tym razem mamy dla Was przepis na fenomenalną sałatkę, która łączy w sobie wiele smaków. Jest jednocześnie słodka i wytrawna, kwaskowa i pikantna. To potrawa idealna dla każdego, kto wymaga od jedzenie czegoś więcej.

Składniki są łatwo dostępne, a kombinacja, jaką tworzą, dosłownie zwala z nóg. Jeśli masz dość nudnych i monotonnych sałatek, koniecznie przetestuj naszą recepturę!

Poza fenomenalnym smakiem, ten posiłek oferuje sporo białka oraz błonnika - super jedzenie po treningu. Zachęcam, biegiem do kuchni!

SKŁADNIKI

1 kg marchwi

1/2 szklanki orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych)

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

1 pęczek świeżej kolendry

100 g daktyli

marynata do marchewek:

3 łyżeczki nasion kuminu

szczypta chilli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżki oliwy

dressing:

sok z 1 pomarańczy

sok z ½ cytryny

2 łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku

 

 

WYKONANIE

marynata i marchewki:

Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu, gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się. Następnie ostudź.

dressing:

wymieszaj wszystkie składniki w osobnej miseczce

złożenie w całość:

Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną - wtedy smakuje najlepiej.

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 


Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce