[GOTUJ Z NAMI] Owsianka marchewkowa: pożywna, rozgrzewająca i "za dychę"


Opublikowane w sob., 16/02/2019 - 22:58

Dziś proponujemy przepis na zdrową marchewkową owsiankę, która zawiera duże ilości dobroczynnego błonnika i jest słodzona bananem. Szybka, prosta, tania, po prostu idealna. Możesz przygotować więcej, przechowywać w lodówce i mieć już gotową na zapas, bo są dni, gdy każda minuta jest na wagę złota.

 

Taki rozgrzewający posiłek jest idealny na chłodniejsze dni, po dobrym treningu. Smakiem przypomina ciasto marchewkowe i zdecydowanie może zastąpić deser.

Ta owsianka jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera laktozy i jajek, a gdy użyjemy bezglutenowych i certyfikowanych płatków, będzie również bezglutenowa.

 

Składniki na 2 porcje:

100 g płatków owsianych

200 ml mleka sojowego

100 ml wody

1 banan (rozgnieciony widelcem)

2 duże marchewki (ok. 100 g, starte na tarce)

1 łyżeczka cynamonu

⅓ łyżeczki suszonego imbiru

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

bakalie i orzechy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na owsiankę włóż do małego rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, mieszając cały czas, aż płatki i marchewka będą miękkie. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi bakaliami. Wierzch możesz polać syropem klonowym lub dowolnym ulubionym syropem, jeśli chcesz by owsianka była trochę słodsza.

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.

Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce