[GOTUJ Z NAMI] Śniadanie - ryżanka przedtreningowa. Poleca Karolina Gawrońska


Opublikowane w śr., 06/02/2019 - 07:52

Każdy biegacz ma swoje ulubione śniadanie przed biegami. Posiłek powinien być szybki do przygotowania, lekkostrawny, bogaty w węglowodany i niskobłonnikowy. W dzień zawodów i ważnych imprez sportowych lepiej nie eksperymentować z nowymi produktami i smakami. Warto postawić na wcześniej sprawdzony pewnik.

Zdecydowana większość znanych mi biegaczy wybiera białą bułkę z dżemem, masłem orzechowym lub innym smarowidłem, a do zagryzienia - banana. Jest to szybka i bezpieczna opcja, która nie powinna przysporzyć problemów podczas biegu.

Dziś zaprezentuję Wam śniadanie, będące świetną alternatywą dla tych, którzy już nie mogą patrzeć na bułę i chcą spróbować czegoś innego. Jest to ryżanka - czyli "owsianka", ale przygotowana na bazie płatków ryżowych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są łatwostrawne i zawierają mało błonnika, który mógłby zbytnio pobudzić pracę naszych jelit w trakcie biegu. Wcześniej wspomniane płatki owsiane zawierają go sporo, co w tej sytuacji nie jest korzystne.

Ryżanka jest bardzo smaczna i z pewnością doda energii przed każdym biegiem. Już od 5 lat jest to moje ulubione śniadanie, które nigdy mnie nie zawiodło. Jem je przed każdym półmaratonem, maratonem i triathlonem. Polecam serdecznie!


Składniki na jedną porcję :

75 g płatków ryżowych

225 ml mleka lub wody

1 dojrzały banan

szczypta różowej soli himalajskiej

1 czubata łyżeczka masła orzechowego


Sposób przygotowania:

Płatki z mlekiem lub wodą umieść w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu i doprowadź do zagotowania, mieszając od czasu do czasu, aż płatki zmiękną. Potrwa to około 5 minut. W tym czasie rozgnieć banana widelcem i dodaj do rondelka, gdy płatki ryżowe będą ugotowane. Zdejmij z gazu, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Ryżankę przełóż do miseczki, a na wierzch dodaj masło orzechowe do smaku.


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.

Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 

Polecamy również:


Podziel się: