[GOTUJ Z NAMI] Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym. Kremowa, pożywna, rozgrzewająca


Opublikowane w wt., 19/03/2019 - 11:19

Dziś proponujemy przepyszną, prostą i szybką w wykonaniu zupę na bazie marchwi i mleka kokosowego.

Aksamitny i pożywny krem, który cudownie rozgrzewa i koi, idealny po ciężkim treningu. Aromatyczne dodatki zamieniają tę zupę w bardzo wykwintne danie.

Serdecznie polecam wykonanie tego przepisu. Będziecie zaskoczeni, że połączenie prostych składników może smakować tak dobrze!

A poza smakiem, zupa jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy tylko wszystkie składniki ugotować, a potem je zblendować.

 

SKŁADNIKI

750 g marchwi

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego imbiru

750 ml wody

1 puszka mleka kokosowego

3 łyżki sosu sojowego

2 łyżki soku z limonki

do dekoracji:

mieszanka orzechów

świeża kolendra

WYKONANIE

Marchew oraz cebulę pokrój na plastry i wrzuć do garnka. Dodaj czosnek i suszony imbir, zalej wodą oraz mlekiem kokosowym. Postaw na gazie i doprowadź do zagotowania.

Następnie gotuj wszystko na małym ogniu, powoli, przez około 40-45 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, marchewka powinna się wręcz rozpadać.

Zdejmij zupę z ognia i gdy przestanie wrzeć, zblenduj na gładki i aksamitny krem. Podczas blendowania dopraw do smaku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Serwuj z pikantną mieszanką orzechów oraz świeżą kolendrą.

Smacznego!


Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe". 


 

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce