Najbardziej potrzebujący otrzymali owoce, warzywa, nabiał, mrożonki i inne produkty spożywcze o łącznej wartości blisko dwudziestu tysięcy złotych.
13 marca, na podstawie rekomendacji Ministerstwa Sportu i Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej wynikającej z realnego zagrożenia koronawirusem powodującego chorobę COVID-19, COS zamknął na dwa tygodnie wszystkie Ośrodki Przygotowań Olimpijskich w Polsce.
– Byliśmy przygotowani do przyjęcia sportowców, więc stany magazynowe były na bieżąco uzupełniane. Dziś wiadomo, że w najbliższym czasie zawodnicy nie przyjadą do naszych ośrodków, dlatego zdecydowałem o przekazaniu zgromadzonej żywności instytucjom pożytku publicznego – mówi Mateusz Grzybowski, dyrektor Centralnego Ośrodka Sportu.
Ośrodek we Władysławowie przekazał żywność Puckiemu Hospicjum Pw. Św. Ojca Pio Ks. Jana Kaczkowskiego. Żywność z ośrodka w Spale trafiła do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Inowłodzu, który przekazuje żywność osobom biednym pozostającym w kwarantannie, do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej, który pomaga samotnym starszym ludziom oraz do Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta w Tomaszowie Mazowieckim, który prowadzi Schronisko dla bezdomnych. Ośrodek w Szczyrku wspomógł Dom Pomocy Społecznej w Bystrej a zakopiański OPO wsparł Centrum Wsparcia Dziecka i Rodziny w Zakopanem.
– Dziękuję dyrektorom i pracownikom OPO za zaangażowanie w pomoc oraz sprawną realizację przekazania żywności lokalnym instytucjom – dodał Grzybowski.
Centralny Ośrodek Sportu jest podmiotem wyspecjalizowanym w szkoleniu sportowym kadry olimpijskiej i narodowej seniorów i juniorów. COS posiada sześć Ośrodków Przygotowań Olimpijskich – we Władysławowie-Cetniewie, Giżycku, Wałczu, Spale, Szczyrku i Zakopanem oraz Ośrodek Sportowo-Szkoleniowy COS Torwar w Warszawie. W ubiegłym roku Centralny Ośrodek Sportu świętował pięćdziesiątą rocznicę powstania.
źródło: COS