Do badania mającego potwierdzić taki wniosek, zaprosili 15 biegaczy, którzy przez godzinę biegali na bieżni mechanicznej. Poziom wysiłku został określony jako intensywny. Podczas biegu badacze pokazywali uczestnikom eksperymentu zdjęcia nisko- i wysokokalorycznych posiłków oraz badali reakcję mózgu na te wizerunki. Celem było sprawdzenie wpływu biegania na wydzielanie się substancji odpowiedzialnych za uczucie sytości: greliny i peptydu YY.
Okazało się, że mózgi biegaczy reagowały silniej na potrawy niskokaloryczne, złożone z owoców i warzyw. Według uczonych mogło to być spowodowane gospodarską wodną organizmu. Uczestnicy badania mieli do dyspozycji wodę, ale zarówno w trakcie biegu, jak i po jego zakończeniu, skarżyli się na pragnienie. Wyświetlane produkty i posiłki niskokaloryczne, zawierały więcej wody niż te wysokokaloryczne.
Dodatkową korzyścią był fakt, że godzinny, intensywny wysiłek spowodował podniesienie poziomu peptydu YY i zmniejszenie koncentracji greliny. Właśnie taki układ tych substancji powoduje zmniejszenie apetytu.
Podobne badania zostały już przeprowadzone w 2007 r. Wtedy przebadano 20 zdrowych osób, nie byli to jednak biegacze. Z eksperymentu zostały też wykluczone osoby prowadzące aktywny tryb życia. Rezultaty tego badania nie wykazały związku pomiędzy wysiłkiem a greliną. Liczba kalorii, jaką zjedli uczestnicy grupy ćwiczącej, była też wyższa niż w grupie, która nie biegała. Przyczyny tej rozbieżności nie zostały niestety wyjaśnione. Być może ma to związek z aktywnością ośrodka nagrody w mózgu, podczas oglądania niskokalorycznych dań.
IB
Źródła: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17470516
http://joe.endocrinology-journals.org/content/193/2/251.long