Taki rozgrzewający posiłek jest idealny na chłodniejsze dni, po dobrym treningu. Smakiem przypomina ciasto marchewkowe i zdecydowanie może zastąpić deser.
Ta owsianka jest idealna dla alergików, ponieważ nie zawiera laktozy i jajek, a gdy użyjemy bezglutenowych i certyfikowanych płatków, będzie również bezglutenowa.
Składniki na 2 porcje:
100 g płatków owsianych
200 ml mleka sojowego
100 ml wody
1 banan (rozgnieciony widelcem)
2 duże marchewki (ok. 100 g, starte na tarce)
1 łyżeczka cynamonu
⅓ łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
bakalie i orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na owsiankę włóż do małego rondelka i gotuj około 10 minut na małym ogniu, mieszając cały czas, aż płatki i marchewka będą miękkie. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Przełóż do miseczek i udekoruj ulubionymi bakaliami. Wierzch możesz polać syropem klonowym lub dowolnym ulubionym syropem, jeśli chcesz by owsianka była trochę słodsza.
Smacznego!
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".