Kryniczanka to woda której naturalne właściwości sprawiają, że jest nie tylko doskonałym orzeźwieniem po dużym wysiłku fizycznym, ale także – a może przede wszystkim – doskonałym elementem diety każdego biegacza.
Dzięki bardzo dużej zawartości wapnia, Kryniczanka wzmacnia układ kostny i dlatego jest bardzo polecana rekonwalescentom po urazach i złamaniach, oraz osobom czynnie uprawiającym sport.
Zawiera ponadto niezbędną dla organizmu ilość magnezu poprzez co łagodzi stany stresowe i nadmierną pobudliwość. Działa przeciwzapalnie i przeciwuczuleniowo. Pełni on również ochronną rolę w stosunku do ekotoksyn środowiskowych. Warto pamiętać, że niedobory magnezu powodują bóle głowy, brak koncentracji, kołatanie serca.
Znajdujący się w Kryniczance potas stanowi główny składnik wewnątrzkomórkowy. Jego niedobór w organizmie powoduje szereg niekorzystnych objawów /bolesne kurcze mięśni, wiotczenie skóry, arytmię serca/. Magnez i potas gwarantują zachowanie równowagi komórkowej organizmu.
Kryniczanka zawiera w swoim składzie również sód odpowiedzialny za gospodarkę wodną organizmu /regulator ciśnienia osmotycznego w komórkach/, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Kryniczanka zawiera także Lit, który jest ważnym mikroelementem spełniającym w organizmie rolę ochronną. Poprawia kondycję psychiczną człowieka, powodując że stajemy się bardziej pogodni i odporniejsi na codzienne problemy. Niedobór litu prowadzi do apatii i depresji.
Kryniczanka pochodzi ze źródła "Zdrój Główny" bijącego z głębi ziemi przed Pijalnią Główną w Krynicy-Zdroju, odkrytego w 1793 roku. To właśnie tutaj powstała pierwsza w Polsce rozlewnia wód w roku 1808. Kryniczance towarzyszy naturalny dwutlenek węgla pochodzenia geologicznego (z odwiertu Zuber), bardzo łatwo przyswajany przez organizm, w przeciwieństwie do innych wód, które nasycane są sztucznym CO2.