Co jest ważne w odżywianiu? Scott Jurek radzi
Opublikowane w śr., 05/02/2014 - 15:09
Scott Jurek to ultramaratończyk, który wygrywał lub ukończył w czołówce najbardziej wymagające ultramaratony na świecie. Jest równie znany ze swojego biegania, jak i wegańskiej diety.
Zarówno on, jak i jego żona żywią się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Nie przeszkadza im to w osiąganiu sukcesów sportowych, a nawet uważają, że to właśnie ich sposób odżywiania przyczynia się do wzrostu formy. W najnowszym numerze brytyjskiego magazynu Vegeterian Living, Scott Jurek przypomniał zasady swojego treningu i sposobu odżywiania.
Jego dieta w okresie treningowym dostarcza 5000 kalorii. 60% zawartości posiłków stanowią węglowodany, 15-20% to tłuszcze, reszta to proteiny. Mimo wszystkich restrykcji żywieniowych, w rozmowie z dziennikarzem podkreślił, że nie pozbawia się wszystkich przyjemności i dopuszcza w rozsądnych ilościach alkohol i czekoladę.
Zapytany o trening, czytelnikom Vegetarian Living powiedział m.in.:
„Nie zawsze chodzi o pokonywanie odległości. Kluczem do sukcesu jest zabawa. Zacznij od podstaw, a potem przyłącz się do grupy lub przyjaciela, który pomoże ci wytrwać”.
„Ważne są stawiane kroki. Ja doradzam krótkie i szybkie, tempo 80-95 kroków na minutę jest efektywne i pozwala zmniejszyć ryzyko kontuzji”.
„Nawodnienie jest podstawą. Najłatwiej się zorientować w swoim zapotrzebowaniu na płyny, wykonując test potu. W tym celu należy się zważyć przed i po treningu. Ja korzystam też z wzoru: 0,7 masy ciała wyrażonej w kilogramach jest równa zapotrzebowaniu węglowodanów na godzinę”.
„Postępy będą widoczne, jeśli podczas treningu będzie się zmieniało tempo. Traktuj poważnie odpoczynek i nie biegaj w szybkim tempie codziennie. Czasami wyjdź poza swoją strefę komfortu na 5-20 minut lub zrób to w krótkich interwałach trwających od 1-5 minut”.
„Ułożenie stopy jest bardzo ważne, a ja sam jestem zwolennikiem czegoś pomiędzy bieganiem z pięty a przednią częścią stopy”.
IB
Źródło: Vegetarian Living, February 2014
Polecamy również:
Cofnij