Częste kontuzje ścięgien? Sprawdź cholesterol
Opublikowane w śr., 21/10/2015 - 10:51
Kłopoty ze ścięgnami mogą popsuć cały sezon startowy i zniweczyć nawet najlepsze przygotowania. Urazy, zapalenia i naciągnięcia nie są obce żadnemu biegaczowi, ale urazy ścięgien zdarzają również mniej aktywnym osobom. Często utrudniają poruszanie się i powodują istotne zmniejszenie aktywności fizycznej, co prowadzi do zagrożeń związanych z siedzącym trybem życia.
Badania przeprowadzone w Australii rzucają nowe światło na sprawę i znajdują zależność pomiędzy dietą i stylem życia a problemami ze ścięgnami.
Uczeni przejrzeli 17 różnych raportów z badań dotyczących 2612 osób. Szukali tam zależności związanych z zapaleniem ścięgien i znaleźli. Okazało się, że na stan ścięgien ma wpływ poziom cholesterolu.
Ogólnie wysoki poziom cholesterolu i jednocześnie wysoki poziom trójglicerydów powodują zwiększone ryzyko urazów. Jednocześnie wyniki osób z urazami ścięgien wykazują obniżanie się poziomu tzw. dobrego cholesterolu. Dzieje się tak dlatego, że taki niekorzystny wynik badań obniża odporność i przyczynia się do powstania przewlekłych stanów zapalnych. Te z kolei są często przyczyną kolejnych dolegliwości.
Jeden z analizowanych raportów wskazał także na ryzyko związane z przyjmowaniem statyn. Te środki przyjmowane, by unormować poziom lipidów są dobrze tolerowane przez organizm i przyczyniają się do obniżenia ryzyka choroby wieńcowej. Jednak wspomniany raport udowadnia, że ich przyjmowanie zwiększa ryzyko zerwania ścięgna Achillesa u kobiet. U mężczyzn taka zależność nie została zaobserwowana.
W świetle tych naukowych ustaleń, warto przed kolejnym sezonem startowym sprawdzić swój poziom cholesterolu i zadbać o prawidłową dietę.
IB