Czym wzbogacić jadłospis biegacza w okresie jesienno-zimowym?

 

Czym wzbogacić jadłospis biegacza w okresie jesienno-zimowym?


Opublikowane w wt., 18/11/2014 - 09:08

W planowaniu jadłospisów warto kierować się sezonowością, ponieważ właśnie wtedy warzywa mają najwięcej witamin i składników mineralnych. Jesień daje nam dużo możliwości smakowych. Zamiast kupować importowane owoce i warzywa warto rozejrzeć się za naturalnymi darami natury na lokalnych targowiskach – zachęcają dietetycy Centrum OLIMPIAKOS.

Dieta w okresie jesienno-zimowym powinna być urozmaicona, dostarczać wszystkich wartości odżywczych, wzmacniać odporność oraz pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne. W tym okresie jesteśmy bardziej narażeni na infekcje, szczególnie godzinę od treningu z powodu osłabionego układu odpornościowego. W chłodne dni warto sięgnąć po dodatkową porcję ciepła w postaci kalorycznych potraw, które przyspieszą regenerację wychłodzonego i zmęczonego po treningu organizmu. Tylko jakie produkty sezonowe należy włączyć do diety, aby zwiększyć odporność i nie dać się zarazkom?

Przede wszystkim warzywa krzyżowe takie jak kapusta, brokuł, jarmuż, brukselka, kalarepa. Warzywa krzyżowe są doskonałym źródłem witaminy B, C i kwasu foliowego, manganu, magnezu, potasu, antocyjanów oraz polifenoli. Ponadto zawierają glukozynolany, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Kalafior i brokuły należą do najbardziej wszechstronnych warzyw w kwestii przygotowania. Ponieważ można je spożywać zarówno na surowo jak i dusić lub piec. Świetnie sprawdzą się jako składnik zapiekanek, zup warzywnych oraz sałatek.

Warzywa z rodziny dyniowatych

Takie jak patison, cukinia czy najpopularniejsza w Polce dynia zwyczajna zapewniają organizmowi potężną dawkę witamin takich jak beta-karoten, witamina C, A, B1, B2, PP oraz minerałów i przeciwutleniaczy, które przyspieszają regenerację, działają przeciwzapalnie oraz pomagają w walce z przeziębieniem i infekcjami. Dynia ma także właściwości rozgrzewające, tak więc gęsta zupa będzie doskonałym posiłkiem
po jesiennym bieganiu.

Warzywa korzeniowe

Łatwo dostępne w każdym sklepie i targowisku, a także najbardziej przystępne cenowo warzywa, które są często niedoceniane. Są to między innymi marchew, seler, pietruszka, z których łatwo możemy przygotować sycące dania. Zawierają dużo niezbędnego dla regeneracji beta-karotenu oraz witaminę C, E, B1, PP, kwas foliowy oraz niezbędne minerały jak wapń, potas cynk, mangan. Zawierają także cenny dla przewodu pokarmowego błonnik, mający korzystny na perystaltykę jelit.

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce