Dieta śródziemnomorska ma wpływ na zdrowie

 

Dieta śródziemnomorska ma wpływ na zdrowie


Opublikowane w pt., 18/09/2015 - 09:14

Dieta śródziemnomorska skomponowana w przeważających proporcjach z produktów roślinnych i morskich sprzyja zachowaniu niższej wagi, ma wpływ na kondycję naczyń krwionośnych i stan układu krążenia. Hiszpańscy naukowcy nie ustają jednak w wysiłkach, by udowodnić jej szerokie zastosowanie w prewencji różnych chorób, zwłaszcza jeśli wzbogacić ją oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane przed kilkoma dniami, ponad 4000 pań w wieku od 60-80 lat zostało poproszonych o komponowanie posiłków ze składników typowych dla diety śródziemnomorskiej. Wolontariuszki zostały podzielone na grupy. Jedna grupa dodawała do posiłków oliwę z oliwek (1l na tydzień dla uczestniczki i jej rodziny), druga grupa wzbogaciła codzienną dietę o 30 g mieszanki orzechów, natomiast grupa kontrolna była na diecie niskotłuszczowej.

Celem tego eksperymentu było sprawdzenie możliwości wpływania na stan układu krążenia poprzez zmiany w diecie, dlatego wszystkie uczestniczki pochodziły z grupy wysokiego ryzyka chorób tego układu. W trakcie badań okazało się jednak, że statycznie istotna jest zupełnie inna zmiana w wynikach. Grupa z oliwą z oliwek była 68% mniej narażona na wystąpienie raka piersi niż grupa kontrolna. Wśród jedzących mieszankę orzechów taka zależność nie była widoczna.

Jednak orzechy mają znaczenie w codziennej diecie. W maju b.r. ten sam zespół naukowców opublikował wyniki 4-letnich badań, w których uczestniczyło 447 osób obojga płci. Zasady przeprowadzenia badania były takie same. Zarówno w grupie dodającej do codziennych posiłków oliwę z oliwek, jak w tej z orzechami zanotowano wzrost zdolności poznawczych mózgu i mniejszą zapadalność na demencję niż w grupie kontrolnej.

IB

źródła: 1, 2

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce