Jedzmy orzechy. Ale niekoniecznie masło orzechowe

 

Jedzmy orzechy. Ale niekoniecznie masło orzechowe


Opublikowane w czw., 25/06/2015 - 08:42

Dowody na to, że orzechy są wyjątkowo zdrowe i korzystnie wpływają na organizm istniały już wcześniej. Ale holenderscy naukowcy i tak przeprowadzili własne badania by to ostatecznie potwierdzić, ale i odkryć nowe zależności dotyczące obecności tych owoców w diecie człowieka.

Holenderskie badania rozpoczęły się już w 1986 roku i objęły 120 000 osób w wieku od 55 do 69 lat. Okazało się, że śmiertelność osób jadających regularnie orzechy jest niższa niż osób, które orzechów nie lubią. Taka zależność wystąpiła zarówno wśród kobiet, jak i wśród mężczyzn.

Największy wpływ orzechów na obniżenie śmiertelności zauważono w chorobach układu oddechowego, nerwowego, krążenia oraz w przypadkach raka i cukrzycy. Taki efekt można uzyskać jedząc 15 gram orzechów dziennie i taka dawka jest wystarczająca. Jej zwiększanie nie przynosi większych korzyści.

Natomiast żadnego wpływu na obniżenie prawdopodobieństwa przedwczesnego zgonu nie wykazało masło orzechowe. Wprawdzie zawiera ono orzechy, ale często jest wzbogacone tłuszczem roślinnym i solą. Kanapka z masłem orzechowym nie ma już tak dobroczynnych właściwości, jak niecała garść orzechów.

Orzechy stały się przedmiotem zainteresowania także amerykańskich naukowców. Przeanalizowali oni 36 wcześniejszych prac naukowych, w których znaleźli dane ponad 30 000 uczestników. Wnioski poszły krok dalej.

Orzechy mogą też zapobiegać lub zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre typy raka. Według autorów badania, konsumpcja orzechów może być powiązana z niższym ryzykiem zachorowalności na raka trzustki, jelita grubego i macicy, chociaż nie wykazuje takiego wpływu na inne rodzaju nowotworów. Nie zapobiega również cukrzycy, a jednak także i w tych badaniach potwierdziła się niższa śmiertelność u konsumentów orzechów.

IB

źródła: 1, 2

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce