„Kuchnia dla Biegaczy: Siła z roślin” - polecamy!

 

„Kuchnia dla Biegaczy: Siła z roślin” - polecamy!


Opublikowane w wt., 22/09/2015 - 13:43

Już 23 września swoją premierę będzie miała książka pt. „Kuchnia dla Biegaczy: Siła z roślin” . Dziś podczas spotkania z autorami Violettą Domaradzką, Robertem Zakrzewskim oraz Damianem Parolem publikację poznali dziennikarze i pierwsi czytelnicy.

Lektura zawiera 140 przepisów z obszaru kuchni roślinnej. Są tu śniadania, zupy, sałatki, dodatki do chleba oraz posiłki regeneracyjne. Wszystko okraszone jest opowieściami z biegowych tras. Na kolejnych stronach dowiadujemy się o tym np. jak ugotować szybki chłodnik ogórkowy, czy też jak przygotować smaczny pęczak zapiekany z marchewką i jabłkiem. Przy każdym przepisie znajdziemy wartość energetyczną, ilość białka, tłuszczu, oraz węglowodanów.

Nie jest to jednak zwykła książka kucharska. Na 240 stronach przeczytamy także o tym jak wyglądał start dwojga autorów w biegu na 100 mil w Chorwacji oraz o pomyśle na Bieg Wegański.

– Ta książka dla nas to spełnienie pasji i wyraz tego co daje nam radość. Nam szczęście daje bieganie, zdrowe jedzenie i takie „uważne życie”. Zachęcamy też do aktywnego trybu życia, a czy to będzie pływanie, jazda na rowerze, nordic walking czy każda inna forma ruchu która wiąże się z wstaniem od biurka to już nie ważne. My biegamy. Ja od dawana, Wiola, krócej ale za to dłużej jest weganką. Tak to się u nas wszystko miesza. Od dwóch lat biegamy ultra. Pierwszy nasz start to Ultramaraton Podkarpacki. Bardzo fajne przeżycie. Chcieliśmy to kontynuować. Naszym celem był bieg na 100 mil – mówił dziś Robert Zakrzewski.

– Biegając na dystansach ultra, gdy na rozmowy jest dużo czasu, łatwo o inspirację. Dodatkowo jak się biega w koszulce Vegan Run to aż się prosi, by każdy zapytał o weganizm. Regularnie powtarzającym się pytaniem jest hasło naszej książki – „to co ty jesz?” albo „od czego zacząć”. Na trasach biegowych powtarzałam co kupić, jakie są grupy produktów żywnościowych, jak wygląda moje śniadanie i obiad. Jednak gdy pojawił się pomysł na książkę było trochę obaw, bo nigdy nie pisałam książki. Nie jestem też kucharką. Z drugiej strony była to okazja żeby zebrać odpowiedzi na wszystkie pytania – wspominała Violetta Domaradzka.

Pierwsze recenzje czytelników są bardzo pozytywne.

– Są już na rynku pewne pozycje jak chociażby słynna „Jadłonomia”, która traktuje o diecie wegańskiej, Jednak „Kuchnia dla Biegaczy: Siła z roślin” jest interesująca nie tylko dla wegetarian czy wegan, ale także ludzi którzy uprawiają sport. Tu przepisy pokazują nam np. skąd brać białko. Otwieramy książkę i mamy dania które dają nam możliwość zregenerowania się i uzupełniania wszystkiego co spaliłem na treningu. Viola i Robert są gwarantem tego. Oni te 100 mil w Istrii na tym „paliwie” przebiegli – ocenia Konrad Kowal, którego często spotykamy na imprezach biegowych w Warszawie.

„Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” dostępna będzie od 23 września w dobrych księgarniach i sklepach internetowych. Polecamy!

RZ

Polecamy również:


Podziel się:
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce