Witaminy ze straganu. Co jeść w styczniu?
Opublikowane w czw., 02/01/2014 - 15:09
Po świąteczno-noworocznych ucztach czas wrócić do bilansowej diety opartej na sezonowych, zdrowych produktach. Niestety zima nie zapewnia bogactwa witamin. Sprawdziliśmy, na co jest teraz sezon i co może być źródłem witamin dla biegacza w styczniu.
Pomarańcze - właśnie rozpoczął się sezon na te najlepsze, z Sewilli. Zawierają dużo witaminy C. 100g cząstek pomarańczy to aż 89% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Najlepiej je jeść na surowo, żeby nie stracić cennych składników lub wyciskać świeże soki. Taki sok trzeba wypić od razu. Witamina C łatwo się utlenia.
Kapusta kiszona - powinna się znaleźć w kuchni każdego biegacza. Jest bogata w witaminy z grupy B oraz witaminy C, K, A i E. Jest bardzo pożądanym składnikiem diet oczyszczających i znanym przeciwutleniaczem. W jej składzie nie brakuje mikro- i makroelementów, dlatego podnosi odporność i ma właściwości przeciwzapalne. Reguluje też problemy z układem trawiennym. Nie jest kaloryczna. 100 g kapusty to mniej niż 20 kcal.
Cykoria - nie każdy lubi jej lekko gorzkawy smak, ale warto się do niej przekonać. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy K. Zawiera dużo witaminy C, A i błonnika. Jedna główka to tylko ok. 30 kcal. Jest bogata w składniki odżywcze, poprawia trawienie i stymuluje wątrobę. Można ją jeść na surowo, ale nadaje się również do zapiekania i potraw duszonych.
Marchew i pietruszka - są niedoceniane, a dobrze się przechowują przez całą zimę i dostarczają niezbędnych składników odżywczych. Może nie są już tak smaczne jak na początku lata, ale marchew nadal zawiera sporo witaminy A, obniża cholesterol, ma wpływ na wzrok i skórę. Podnosi też naszą odporność, co ma znaczenie, gdy biegamy w zimie. Także pietruszce nie brakuje minerałów. Ma wpływ na krążenie krwi i jest składnikiem diet oczyszczających.
Mandarynki - to coś więcej niż po prostu mniejsze pomarańcze. Zawierają nobiletynę, która może być pomocna w walce z otyłością. Ponieważ to cytrusy, nie brakuje im witaminy A i C. Są korzystne dla skóry, podnoszą odporność organizmu i są po prostu smaczne. Zdaniem naukowców mandarynki mogą mieć znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, zwłaszcza w przypadku raka wątroby. Łatwo je ze sobą zabrać do pracy i jeść jako przekąskę.
Nadal dostępne są jabłka, gruszki, owoce suszone, buraki, kapusta, bogaty w witaminy korzeń chrzanu i orzechy.
IB