Dieta i trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość

Dieta i trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość


AutorKatarzyna Biłous

Wydawnictwo: Samo Sedno

Rok wydania: 2016

 

Silna wola i ciężki trening fizyczny nie wystarczą, by osiągać coraz lepsze wyniki na mecie. Aby maksymalnie wykorzystać swoje możliwości, zwiększyć wytrzymałość i wydolność organizmu, niezbędne jest właściwe paliwo, czyli odpowiednia dieta. Sposób odżywiania dostosowany do rodzaju aktywności fizycznej, potrzeb fizjologicznych oraz codziennych przyzwyczajeń ma ogromny wpływ na zdrowie, samopoczucie oraz sukcesy sportowe.

W lutym do polskich księgarń trafi książka znanej i cenionej dietetyk sportowej Katarzyny Biłous pt. "Dieta i trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość". Dzięki książce poznasz zasady racjonalnego odżywiania sportowców wytrzymałościowych i ultrawytrzymałościowych, dowiesz się, w jaki sposób dostarczać organizmowi niezbędnej energii oraz co i w jakich ilościach jeść, zarówno przed treningiem, jak i w jego trakcie. Odkryjesz sprawdzone strategie żywieniowe maratończyków, ultramaratończyków i triatlonistów, istotne podczas startu w zawodach oraz regenerujące organizm po ich ukończeniu. Ponadto stworzysz indywidualny plan żywieniowy dostosowany do twoich potrzeb.

Dzięki poradnikowi:

  • dowiesz się, jaką rolę w diecie sportowca odgrywają węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne, oraz obliczysz zapotrzebowanie swojego organizmu na energię i składniki odżywcze
  • odkryjesz skuteczne sposoby na to, jak uniknąć odwodnienia i zakwaszenia organizmu
  • nauczysz się, jak rozsądnie zredukować tkankę tłuszczową oraz zyskać masę mięśniową
  • zdobędziesz wiedzę na temat podstawowych badań kontrolnych niezbędnych do rozpoczęcia aktywności fizycznej

Katarzyna Biłous – dyplomowany specjalista dietetyk, absolwentka dietetyki, członek szpitalnego zespołu żywieniowego oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki, konsultant ds. żywienia, właścicielka poradni dietetycznej DietoVita, ekspert adidas Running, autorka artykułów m.in. w czasopismach „Runner’s World” czy „Women’s Health”, ekspertka Forum Sport, Zdrowie, Pieniądze PZU Festiwalu Biegowego 2015.

Festiwal Biegów został patronem medialnym książki.

Tekst promujący: 
Dzięki książce poznasz zasady racjonalnego odżywiania sportowców wytrzymałościowych i ultrawytrzymałościowych, dowiesz się, w jaki sposób dostarczać organizmowi niezbędnej energii oraz co i w jakich ilościach jeść, zarówno przed treningiem, jak i w jego trakcie. Odkryjesz też sprawdzone strategie żywieniowe maratończyków.
kochambiegacnafestiwalu
kochambiegacwpolsce