[GOTUJ Z NAMI] Batony proteinowe intensywnie czekoladowe
Opublikowane w pon., 11/03/2019 - 13:52
Dziś mamy dla Was przepis na domowe batony proteinowe z dodatkiem białka roślinnego. Ostatnio pochyliłam się nad składem przeróżnych sklepowych słodyczy z dodatkiem białka. Okazuje się, że większość z nich ma koszmarny skład, zawierają sporą ilość cukru lub syntetycznych słodzików oraz przeróżne chemiczne substancje.
Widząc tak duże zapotrzebowanie na batony proteinowe niezawierające produktów mlecznych, laktozy, kazeiny i serwatki, postanowiłam wymyślić własny przepis, by zjeść coś zdrowego i nie przepłacać. Możecie wykorzystać dowolne białko, które macie we własnej kuchni.
SKŁADNIKI
dolna warstwa
30 g ksylitolu
60 g gorącej wody
20 g mąki lnianej
32 g białka o smaku czekoladowym
15 g gorzkiego kakao
3 krople aromatu waniliowego
szczypta soli
górna warstwa
30 g oleju kokosowego
15 g syropu klonowego
15 g kakao
WYKONANIE
dolna warstwa
Ksylitol wsyp do miski i dolej gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż się rozpuści. Dodaj mąkę lnianą i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wsyp białko, kakao, aromat waniliowy oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj dłonią. Masa będzie plastyczna i miękka. Teraz uformuj prostokątne batony.
górna warstwa
Do małego garnuszka przełóż olej kokosowy i wlej syrop klonowy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści, następnie dodaj kakao. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i umieść na kilka minut w lodówce. Gdy polewa zgęstnieje, przełóż ją na batoniki i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Przechowuj w lodówce w zamykanym pojemniku do 5 dni.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".