[GOTUJ Z NAMI] Burgery z tofu i komosy ryżowej. Gdy masz ochotę na bezmięsny obiad
Opublikowane w pt., 22/02/2019 - 10:32
Warzywne burgery to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów.
W dniu, w którym nie chcesz lub nie masz ochoty jeść mięsa, nie jesteś skazany na same warzywa, owoce i chleb.
Dzisiejszy przepis to dowód na to, że można przygotować wyborne kotlety z tofu i komosy ryżowej. Są świetnym źródłem białka i niezbędnego dla zdrowia błonnika.
Jeśli nie lubisz tofu, jesteś do niego uprzedzony lub nigdy nie próbowałeś, mam nadzieję, że ten przepis to zmieni! Burgery są bardzo sycące i zapomnisz o głodzie przez długi czas.
SKŁADNIKI
150 g komosy ryżowej (quinoa)
350 ml wody
75 g mąki owsianej
180 g wędzonego tofu
50 g ketchupu
½ łyżeczki wędzonej papryki
20 g sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku
1 zielona cebulka
WYKONANIE
Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i wlej 350 ml świeżej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie cała woda z komosy powinna się wchłonąć i wyparować.
Następnie dodaj mąkę owsianą i wmieszaj przy pomocy łyżki, póki komosa jest gorąca. Dodaj wędzone tofu, ketchup, wędzoną paprykę, sos sojowy oraz czosnek i zblenduj. Masa powinna być jednolita. Na końcu dodaj posiekaną zieloną cebulkę i wmieszaj ją przy pomocy łyżki - nie blenduj jej!
Teraz możesz formować burgery. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oliwy, by nie przywierały. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, powinny być zarumienione. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".