[GOTUJ Z NAMI] Niebanalna wege sałatka. Zaskakuje nie tylko smakiem...
Opublikowane w czw., 14/03/2019 - 23:51
Tym razem mamy dla Was przepis na fenomenalną sałatkę, która łączy w sobie wiele smaków. Jest jednocześnie słodka i wytrawna, kwaskowa i pikantna. To potrawa idealna dla każdego, kto wymaga od jedzenie czegoś więcej.
Składniki są łatwo dostępne, a kombinacja, jaką tworzą, dosłownie zwala z nóg. Jeśli masz dość nudnych i monotonnych sałatek, koniecznie przetestuj naszą recepturę!
Poza fenomenalnym smakiem, ten posiłek oferuje sporo białka oraz błonnika - super jedzenie po treningu. Zachęcam, biegiem do kuchni!
SKŁADNIKI
1 kg marchwi
1/2 szklanki orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych)
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 pęczek świeżej kolendry
100 g daktyli
marynata do marchewek:
3 łyżeczki nasion kuminu
szczypta chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki oliwy
dressing:
sok z 1 pomarańczy
sok z ½ cytryny
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
marynata i marchewki:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu, gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się. Następnie ostudź.
dressing:
wymieszaj wszystkie składniki w osobnej miseczce
złożenie w całość:
Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną - wtedy smakuje najlepiej.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".