[GOTUJ Z NAMI] Wegańska pizza z tortilli z hummusem
Opublikowane w śr., 13/02/2019 - 08:38
Masz ochotę zjeść coś lekkiego, ale nadal sycącego? Mam dziś świetną przekąskę, która będzie idealna na „małego głoda”. Najszybsza i najprostsza pizza z tortilli z hummusem. Pizza na placku tortilla, bez wałkowania i wyrabiania ciasta.
Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Jest to zdrowa alternatywa dla tłustej i niezdrowej, kupnej wersji. Każdy, kto chce ją wykonać, z pewnością sobie z tym poradzi.
Wystarczy nagrzać piekarnik do 190 stopni C, wysmarować tortillę ulubionym hummusem, ułożyć warzywa i upiec. Ważne, by wszystkie dodatki były już wcześniej usmażone/upieczone/ugotowane. Czas przygotowania pizzy jest bardzo krótki i surowe warzywa nie zdążą się upiec.
Ja na mojej pizzy ułożyłam podduszone pieczarki i ugotowaną ciecierzycę. Zachęcam każdego do wypróbowania!
Składniki
1 placek tortilla
hummus (koło 4 łyżki)
podsmażone pieczarki z cebulką
ciecierzyca z puszki
rukola do dekoracji
opcjonalne dodatki
ketchup / sriracha / awokado / szpinak
Wykonanie
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Placek tortilla wysmaruj hojną ilością ulubionego hummusu. Pamiętaj, by hummus był bardzo dobry w smaku, ponieważ to on jest najmocniej wyczuwalny w pizzy.
Ułóż na placku, podsmażone wcześniej z cebulką i przyprawami, pieczarki oraz ugotowaną ciecierzycę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 10-12 minut. Placek tortilli powinien być zarumieniony i chrupki z wierzchu, ale środek nadal elastyczny. Nie należy jednak piec zbyt długo, by pizza się nie kruszyła. Na gotowej pizzy ułóż świeżą rukolę i awokado, wedle uznania.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?.
Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".