[GOTUJ Z NAMI] Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym. Kremowa, pożywna, rozgrzewająca
Opublikowane w wt., 19/03/2019 - 11:19
Dziś proponujemy przepyszną, prostą i szybką w wykonaniu zupę na bazie marchwi i mleka kokosowego.
Aksamitny i pożywny krem, który cudownie rozgrzewa i koi, idealny po ciężkim treningu. Aromatyczne dodatki zamieniają tę zupę w bardzo wykwintne danie.
Serdecznie polecam wykonanie tego przepisu. Będziecie zaskoczeni, że połączenie prostych składników może smakować tak dobrze!
A poza smakiem, zupa jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy tylko wszystkie składniki ugotować, a potem je zblendować.
SKŁADNIKI
750 g marchwi
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego imbiru
750 ml wody
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
do dekoracji:
mieszanka orzechów
świeża kolendra
WYKONANIE
Marchew oraz cebulę pokrój na plastry i wrzuć do garnka. Dodaj czosnek i suszony imbir, zalej wodą oraz mlekiem kokosowym. Postaw na gazie i doprowadź do zagotowania.
Następnie gotuj wszystko na małym ogniu, powoli, przez około 40-45 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie, marchewka powinna się wręcz rozpadać.
Zdejmij zupę z ognia i gdy przestanie wrzeć, zblenduj na gładki i aksamitny krem. Podczas blendowania dopraw do smaku sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Serwuj z pikantną mieszanką orzechów oraz świeżą kolendrą.
Smacznego!
Karolina Gawrońska, maratonka, triathlonistka, dietetyczka, księgowa. Autorka kanału YouTube - Savory or Sweet oraz bloga kulinarnego Savory or Sweet?. Autorka książki "Wegańskie Słodycze - kultowe, zdrowe, bezglutenowe".